top of page

ADAM  (DASK ANADOLU DAG MARATONU) 

Anadolu Dağ Maratonu (ADAM) 

 

“Orjinal Dağ Maratonu” yada önceki adıyla Karrimor International Mountain Marathon (KIMM) bu formatta dünyada düzenlenen ilk yarışmadır. Gerry Charnley tarafından oryantiring ve dağcılığın harmanlanmasıyla ilk kez 1968 yılında düzenlenmiştir. Bazı otoriteler tarafından bu yarışma macera yarışlarının atası olarak kabul edilmektedir. Bu formattaki yarışmalar, dağ koşuları ve maratonları arasındaki en zorlu yarışmalardır.

2000 yılından bu yana her yıl düzenlenen Anadolu Dağ Maratonu’nun formatı “Orjinal Dağ Maratonu” veya “Navigasyonlu Dağ Maratonu” olarak tanımlanan en zorlu yarışmalara uymaktadır.

Takım ruhu ve uyumu, Yön bulma becerisi (Oryanteiring)

Harita bilgisi ve doğayı değerlendirme,

Dayanıklılık, zeka ve doğru karar verme,

Doğal arazide hızlı hareket becerisi, gibi birçok özelliği gerektiren zorlu bir yarıştır.

ADAM’da sınırlar zorlanır, yarışma doğa sporcularının gelişmeleri için her yıl farklı parkurlarda düzenlenir. Geçmişten bizlere teslim edilen doğa bilincinin gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarılmasını temel felsefe edinmiş olan DASK’ın bu aktivitesi, ülkemizde orijinal dağ maratonları standartlarında düzenlenen tek yarışmadır.

1. Yarışmanın Tanımı

ADAM, 2000 yılından bu yana her yıl, “Doğa Araştırmaları, Sporları ve Kurtarma Derneği” (DASK) tarafından düzenlenmektedir.

Uluslararası orijinal dağ maratonları standartlarında; yürüyüş, dağcılık, dayanıklılık, takım ruhu, hız ve yön bulmayı içeren bir macera yarışıdır.

İki gün süren yarışmada 2 kişilik takımlar, seçtikleri parkurda, 1/25.000 ölçekli haritalar ile pusula kullanarak (GPS kullanımı yasaktır), yürüyerek/koşarak, koordinatları verilen istasyonlara sırasıyla uğramak şartıyla, kendi yönlerini, rotalarını belirleyerek zamana karşı yarışırlar.

Takımlar, birinci günün sonunda ulaştıkları ara kampta konaklarlar, ikinci gün tekrar çıkış alarak, ilk gün çıktıkları yere dönerler.

Takımlar gerekli malzemeyi (çadır-uyku tulumu-yiyecek-içecek vb.) kendileri taşırlar.

 

2. Katılım Koşulları

2.1 Temel bilgiler

Uzunlukları ve zorluk dereceleri farklı dört parkur bulunmaktadır. Takımlar, hangi parkurda yarışacaklarını başvuru formunda belirtirler. Parkurlarda teknik tırmanış donanımı ve becerileri gerekmemektedir. Parkurların % 50-70’i patikaların, toprak yolların olmadığı doğal alanları içermektedir.

Değerlendirmede, uyulması gereken kurallarla birlikte, takımların her günkü çıkış ve varış süreleri temel alınır. Yarışmayı bitiren takımlara “ADAM Bitirme Belgesi” verilir.

Parkurlarda takımlar Erkek ve Karma/Kadın olarak iki kategoride değerlendirilirler. İlk üç takım ödüllendirilir.

*Kısa parkura 12 yaş üzerindekiler, 18 yaş üstünde bir takım arkadaşıyla katılabilir.

*Orta, Uzun ve Gökhan Türe Ultra parkurlarına 16 yaş üzerindekiler, 18 yaş üstünde bir takım arkadaşıyla katılabilirler.

 

2.2 Parkur Bilgileri

Parkurlar

Kısa  Parkur                     *uzunluğu  ~30 km (2 gün)     *tırmanış (2 gün)   ~800 – 1800 m

Orta Parkur                      *uzunluğu  ~50 km  (2 gün)    *tırmanış (2 gün)  ~2200 – 3200 m

Uzun Parkur                     *uzunluğu  ~70 km (2 gün)     *tırmanış (2 gün)  ~3200 – 4000 m

Gökhan Türe Ultra Parkur   *uzunluğu  ~90 km (2 gün)     *tırmanış (2 gün)  ~4200 – 5500 m

Parkurlardaki rotalar takımlar tarafından belirlendiği için uzunluklar ve tırmanılan rakım yaklaşık olarak belirtilmiştir.

bottom of page