top of page

Arama Kurtarma ve Yasatma

17 Ağustos 1999'da Marmara Depremi, Yapılan Çalışmalar

.
.
Proje;

17 Ağustos 1999 Marmara depremi, herkes gibi DASK'ı da etkilemiştir. 18 Ağustos' ta ilk kez bir araya gelen ve daha sonra DASK Yaşatma Grubu olarak örgütlenen grup, acil olarak yapılması gerekenleri görüşmüş ve tespit etmiştir. Bir öncü ekip hemen Adapazarı'na hareket etmiş, diğer taraftan da acil sağlık ve gıda yardımı için girişimlere başlanılmıştır. Aynı gün 20 tonluk bir kamyonu dolduracak kadar malzeme temin edilmiştir.

Adapazarı'na ulaşan öncü ekip Sağlık Ocağı'nın da yıkıldığı Şeker Mahallesini arama, kurtarma ve depremzedelere yardım yeri olarak belirlemiştir. 19 Ağustos günü çoğu tıp doktoru olmak üzere 17 kişiden oluşan ekip sağlık ve yardım malzemeleri ile birlikte Adapazarı'na varmışlardır.

Öncelikle sokak üzerinde bir istasyon kurularak sağlık hizmeti verilmeye başlanılmıştır. Öte yandan getirilen gıda ve ihtiyaç maddeleri düzenlenmeye ve diğer taraftan yerel halkın yardımı ile dağıtılmaya başlanmıştır. Aynı anda bir grup da arama kurtarma çalışmalarına katılmıştır. Aynı gün MTA Genel Müdürlüğü'nden bir ekip çalışmalarımıza katılmış ve bu ortak çalışma halen de sürmektedir. Sağlık istasyonumuz 20 Ağustos 1999 günü yöre halkının sağladığı yakındaki bir tahta barakaya taşınmıştır.

21 Ağustos 1999 günü bütün ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu, depremden neredeyse 5 gün sonra, bir genç kızımız enkazdan canlı olarak çıkarılmış ve ilk tıbbi müdahale ekibimiz hekimleri tarafında yapılmıştır.

Sağlık istasyonu uzunca bir süre hizmet vermeye devam etmiştir. Diğer her türlü yardımlar, Adapazarı Sivil İnisiyatifi aracılığı ile sürmektedir. Günümüze kadar milyarlarca lira değerinde gıda, temizlik ve benzeri maddeler ile ısınma araçları yardımı yapılmıştır. Adapazarı'nda yapılan bir diğer çalışma çocuklar için oyun çadırları açmak olmuştur.

Oyun Çadırları

EL BİRLİĞİ VE BOTAŞ ÇADIR KENTLERİNDE YAPILAN SOSYAL ORGANİZASYONLAR 

17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan Gölcük depremi, gücünü ve etkilerini ne yazık ki önceden kestiremediğimiz, hem depremi yaşayan , hem de dışarıdan olaya müdahale etmeye çalışan insanlarda derin izler bırakacak, toplumsal bir travma idi… Deprem bölgesinde, kurtarma, sağlık hizmetleri ve lojistik destek çalışmaları devam ederken, bu travmanın, normal yaşama geçme sürecinde en çok çocukları ve kadınları etkilediğini gözlemek hiç de zor olmadı. Çocuklar, bu depremin belki de en sessiz tanıkları idiler. Küçücük beyinlerinde algılayamadıkları bu doğa olayına karşı hiç bir savunmaları olmadan, onlar için en önemli unsur olan temel güven duygularını kaybetmiş olmanın verdiği huzursuzluk içinde, kendilerini salt oyunlarla ifade edebilen çocuklar…

Nevzat Ayaz Kız Teknik ve Anadolu Meslek Lisesinin katkıları ile oyun çadırlarımızda çalışacak gönüllülerimize verilmek üzere, “Çadır Kreş Eğitmen Eğitimi” programı hazırlandı. Program doğrultusunda, Nevzat Ayaz Kız Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi Öğretmenlerinden Sayın Gönül Turgut, hem eğitimi vermek, hem de oyun çadırlarında gerekli düzenlemeleri yapmak üzere çadır kentlerde konuğumuz oldu. Eylül ayının ortalarına doğru oyun çadırlarımız faaliyete geçmişti artık.

 

12 KASIM 1999 DÜZCE DEPREMİ ÇALIŞMALARI

12 Kasım 1999 günü Düzce ve çevresinde meydana gelen depremde DASK ekibi elinden geleni yapmıştır. Depremden 10 saat sonra Düzce'ye ulaşan ekip, Yunus Emre İlkokulu'nun bahçesinde kamp kurmuş ve hemen arama, kurtarma ve ilk yardım çalışmalarına başlamıştır. Bu çalışmalar üç gün sürmüştür. Daha sonraki günlerde bölge halkına bir kamyon ve bir minibüs dolusu gıda, giyim, battaniye, temizlik ve tıbbi yardım malzemesi götürülmüştür.

bottom of page