DASK
Doga Arastırmaları Sporları ve Kurtarma Dernegi
Nature Research, Sports and Rescue Association
Projenin Amacı:
Halfeti’de kısmen veya tamamen sular altında kalan yapıların bir kısmının
belgelenmesi.
*Suyla çocukların etkileşimi
*Suyla yerel halkın etkileşimi
*Suyla turizmin etkileşimi
*Halfeti’de gelişmekte olan su sporları
*Bölgede su tutulmadan önce Halfeti halkından fotoğrafların istenerek
kopyalarının alınması ve yapılacak albümde bu fotoğraflara da yer verilmesi…
*Proje sonunda fotoğraflardan oluşturulacak sergi, DVD hazırlanması ve
bastırılacak albümle bu çalışmanın kalıcılığının sağlanması, aynı zamanda
bölgenin yabancılara tanıtımının sağlanması hedeflenmektedir.
Su Altından Halfeti Fotograf Projesi
Proje Ekibi:
Funda GÖNENDİK ( DASK)
Baybars SAĞLAMTİMUR (DASK)
Hakan GÖNENDİK (DASK)
Bülent ALKAN ( DASK)
Turan ÇETİN (DOĞA Derneği – DASK)
Oğuzhan DEMİR (Mersin Üniversitesi Sualtı Topluluğu)
Gökhan GÖKÇE (Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Halfeti'nin Sualtından Görüntülenme Projesi derneğimiz tarafından 19- 23 Mayıs 2010 tarihlerinde DASK Doğada Görüntü Avcılığı Yarışması hazırlıkları sırasında planlandı.
İlk olarak Mart ayında deneme dalışları yapılıp suyun durumu ve dalış yapılacak yerler saptandı. Fakat o tarihlerde su içindeki görüş mesafesinin az olması nedeniyle dalış ve çekimler Ağustos ayına ertelendi.
Ağustos ayında şu anda var olan yapılara dalışlarda suyun görünürlüğü el verdiği ölçüde fotoğraflama yapılabildi.
Barajda su tutulması nedeniyle üzerinden geçen 10 yıl su altında kalan yapıların artık çoğunun tamamen yıkıldığı gözlemlendi. Var olan bazı yapılarında neredeyse tamamının artık yıkılmakta olduğu saptandı.
Amacımız su altında kalan tarihi bazı yapıların su üstüne çıkarılarak yok olmasını engellemeye yönelik bir veri sunmaktı. Fakat dalınabilinen bölgelerdeki yapıların her biri tamamen harap ve midyelerle kaplanmış halde olduğu gözlemlendi ve çoğunun yıkılması artık kaçınılmaz durumdadır.
Sualtında ciddi tehlikeli bölgelerde dalış yapan arkadaşlarımız büyük bir özveri gösterdiler. Kimi zaman bir iki ufak tefek yaralanmalar dahi olsa fotoğraflamaya devam edildi. Sonuçta var olan yapıların su altında çekimi ve şu andaki durumları saptandı.
Keşke böyle bir çalışma daha su tutulur tutulmaz yapılabilseydi. O zaman bu görüntüler çok daha fazla anlam kazanmış olacaktı.
Artık Halfeti'nin su altında kalan sokaklarında evlerinde, ağaçlarında başka canlılar hayat buluyor. Sualtındaki Halfeti'ye artık sazları, balıkları, midyeleri ev sahipliği yapıyor.
Barajın verdiği yıkımı kötü etkilerini yeteri kadar gözler önüne serdiğimizi düşünerek Projede kameramızı sanatsal bir katkıyla sudan bir bakışla Halfeti'ye çevirdik. Halkın su ile ilişkisini, gelişmekte olan su sporlarını da belgeledik. Umarız bu çalışma sayesinde Halfeti halkının yaralarını sarma bağlamında gelişecek olan turizm ileride kendilerine kazanç olarak geri döner.
Dernek olarak bu güzel beldemizin turizm adına kirletilmesine, uygun olmayan yapılarla yok olmasına da karşı olduğumuzu belirtmek isteriz.
Var olan yapıların korunarak; doğru, akılcı ve çevreci projelerle öncelikle halkına yarar sağlayacak bir belde olmasını arzu ederiz.
Şanlıurfa Valimiz Sayın Nuri Okutan'a,
Halfeti Kaymakamımız Sayın İsmail Çiçek'e
Projede emeği geçen Halfeti proje ofisi çalışanlarına ve halkına teşekkür ederiz.
HALFETİ SERGİSİ
İlk olarak sergimizi 2-3 Ekim 2010 tarihinde Halfeti'de Su sporları Şenliği açılışında gerçekleştirdik. Yarısı Su altında kalan Halfeti Merkez camisinin içi dernek üyelerimiz ve Kaymakamlığın desteği ile sergi salonu haline getirildi. Büyülü bir atmosferde sergi açılışımızı Sayın Vali Nuri Okutan gerçekleştirdi. Çok sayıda gazeteci, bölgeden gelen su sporları temsilcileri ve Halfeti halkı tarafından beğeni ile izlendi.
Su altından Halfeti sergimizin ikincisini 01-30 Mayıs tarihlerinde İstanbul Yerebatan Sarnıcında gerçekleştirdik. Senede 1.579.250 kişi tarafından yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen müzede ilk defa bir sergiye ev sahipliği yaptı. Binlerce kişi bu alanı ziyaret ederek bu projeden haberdar oldu. Açılışında basına kokteyl ve müzikli serginin gösterimi de gerçekleşti.
2011 yılında Su altından Halfeti Kitabı baskısı tamamlandı.