top of page

Doga Fotografı Nedir?


Uluslararası yarışmalarda ve doğa fotoğrafçılığıyla ilgili temel yayınlarda, doğa fotoğrafı birbirine yakın şekilde tanımlanmıştır. DOGAY şartnamesinde ise bu tanımlamaların adeta bir özeti ile karşılaşırız. Temelde bilmemiz gerekenler şunlardır (aksi şartnamede ilgili bölümler altında belirtilmedikçe):

Doğaya ait olmalı, insan* ve insana ait unsurlar içermemelidir.

Evcil hayvan, el atında yetiştirilen, tarımı yapılan veya çoğaltılan her türlü bitki, mantar veya hayvan görüntüde yer almamalıdır. Görüntülenen her ne olursa olsun, doğal rengini, dokusunu veya yapısını bozacak biçimde çekim öncesi, esnası veya sonrasında görüntüye müdahale edilmemelidir.

Doğaya ait olan görüntüler, yine en doğal görünümle aktarılmalıdır.

*Soru: İnsan da doğaya ait bir canlı değil mi? O halde doğa fotoğrafı neden insan unsuru içermiyor? Cevap: Küresel ölçekte iklim değişiklikleri, felaketler, savaşlar, kıyımlar, her türlü kirlilik (uzay da dâhil buna) ve tüm canlılara karşı acımasız davranışlar sergileyebilen bir varlığı doğaya dahil edebilir miyiz?

Doğa Fotoğrafçısı Kimdir?

Doğa fotoğrafçısı en genel tabirle, tabiat şartları ve tabiat içerisinde yer alan her türlü canlı-cansız varlıkla tam uyumlu olan ve onu fotoğraf tekniği ile belgelemekten zevk alan, doğaya karşı yapacağı her türlü davranışın olumsuz etkisini önceden kestirebilen ve bunu önlemek için tedbirini alan kişidir.

**Giysileri doğa sporunda kullanılan niteliklerde; eğer kuş ve yaban hayatı fotoğrafı çekecekse mümkünse doğaya uygun renklerde; hafif, sudan kolay etkilenmeyen, nefes alabilen, kolay kuruyabilen, sürtünme yırtılmaya nispeten dayanıklı olmalıdır. Doğa fotoğrafçısı yağmur, çamur, kar, su, soğuk, sıcak, rutubet, zehirli ve tehlikeli hayvanlar, böcekler ile arkadaştır. Her koşulda tabiatı sever, onun içinde bulunmayı ve belgelemeyi ister. Ufak tefek çizikler, dikenler, yaralanmalar onu rahatsız etmez. Çamura, toza, ota, çalıya dolanmaktan/bulanmaktan asla çekinmez, hatta kirlenmekten keyif alır. Pis bir arazi aracı gibidir. Koşullara dayanır. Kolay kolay pes etmez. Hem doğaya hem de insana karşı anlayışlı, nazik ve sabırlıdır.

Doğa fotoğrafçılığının en önemli etik kuralına uyar, yani görüntüleyeceği canlının rahatının, çekeceği fotoğraftan daha önemli olduğunun bilincindedir!

** Soru: Hey, ama bu ekipman ve çekim işi biraz abartıldı sanki paragrafta, ben sadece çiçek-böcek çekecektim?

Cevap: Dert değil, ekipmanı fazla abartmadan çekersiniz.

Yazı ve Fotoğraf: Baybars Sağlamtimur

Featured Posts
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Recent Posts
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Black Square
  • Twitter Black Square
  • Google+ Black Square
bottom of page