top of page

DOGAY Yarısmacılarına öneriler, Basarılı Fotograflar için bazı ipuçları


DOGAY şartnamesini iyi okuyun.

DOGAY şartnamesini iyi okuyun.

DOGAY şartnamesini iyi okuyun.

Çekim yapacağınız alanı önceden internetten ve diğer kaynaklardan araştırın. Mümkünse gezin. Neler çekilebilir, nerelerde çekilebilir, hangi saatlerde çekilebilir, nasıl ulaşılır, düşünün ve programlayın.

Yarışmanın başladığı gün çok erken kalkın. Unutmayın tabiat sizden önce uyanır. Bu defa siz erken davranın, onun en özel anlarına tanık olun. Gün batımına kadar aktif ve zinde kalmak için beslenmenize ve sıvı tüketiminize dikkat edin.

Daima tedbirli olun. İletişim için şarjı tam dolu bir cep telefonunu, mümkünse yedek pillerini yanınızdan asla ayırmayın. Temel ilk yardım malzemeleri, su, bir miktar yiyecek, yeteri kadar para, hava şartlarına bağlı olarak yağmurluk, alana uygun giyim, nüfus cüzdanı (veya resmi kimlik kartları), fotoğraf makinesi haricinde, yardımcı ekipmanları, fotoğraf makinesi için yedek pil ve şarj aleti gibi ayrıntıları bulundurun.

Yarışmanın düzenlendiği alana ait bir krokiyi mutlaka taşıyın. Bu kroki DOGAY görevlileri tarafından sizlere verilecektir. Krokinin haricinde alanı kapsayan bir harita ve GPS’de yardımcı olabilir.

Fotoğraf çekme eylemi içerisinde yarışmacılar bazen zaman kavramını unutmaktadırlar. Sık olmasa da arada sırada saatinize bakın. Çekim yapacağınız alanları ve güneşin aydınlatacağı zaman diliminde bu alanları bitirip bitiremeyeceğinizi hesaplayın.

Doğaya, yöre insanına ve diğer yarışmacılara karşı daima anlayışlı, kibar ve sabırlı olun. Unutmayın DOGAY’dasınız, çünkü şehir hayatı ve ona ait her türlü sıkıntı artık geride bırakılmalıydı... Yalnızca bir yarışma değil, bir şenlik, tanışma ve kaynaşma vesilesidir DOGAY; hem tabiatla, hem de insanlarla.

DOGAY’a katılmadan önce doğa fotoğrafıyla ilgili görsel bilgilerinizi yeniden gözden geçirin. Konuyla ilgili her türlü kaynak, kitap, internet sitesini izleyin/okuyun.

Doğayı özünüzde hissedin, toprağa dokunun, gözlerinizi kapatıp rüzgarın sesini ve teninize dokunuşunu hissedin, çevrenizdeki canlıların çıkardığı sesleri dinleyin. Gözlerinizi açın ve çekime koyulun! Unutmayın kaçırılan fotoğraflar değil, anlar vardır ve en güzel fotoğraf en iyi yaşanan andan daha önemli olamaz! Kimseyi rakip olarak algılamayın. Birbirini tanımayan bu kadar dünya insanı, Türkiye’nin bu kadar ücra bir köşesinde birbirini ezip geçmek için bir araya gelmezdi, öyle değil mi? En fazla sayıda fotoğrafı çekip, aralardan iyilerini ayıklamak için kendinize eziyet çektirmek yerine, çekim esnasında dikkatli davranın. Hesaplı ve tutumlu olun.

DOGAY düzenleme kurulundaki herkesin birer gönüllü olduğunu ve sizler için orada bulunup, bu etkinlikten en küçük bir kazancı dahi bulunmadığını unutmayın (anlayış, tebessüm, sabır…). Çekimlerde her türlü teknik ve estetik becerilerinizi konuşturun! Fotoğraf makinenizin fotoğrafların üzerine tarih yazan stampasını kapalı tutmayı unutmayın!

Yazı: Baybars Sağlamtimur

Featured Posts
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Recent Posts
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Black Square
  • Twitter Black Square
  • Google+ Black Square
bottom of page